Algemeen Dagblad online editie

Door: Marco Feenstra ~ 20 september 2011 13:46 ~ Categorie: Achtergrond, Nieuws, Zoektips.

Sinds enkele weken is het mogelijk om, als abonnee van het Algemeen Dagblad, in te loggen op de digikrant. De digikrant biedt de zeven verschillende (regio-)edities (tot een week geleden), een paginastrip, in-/uitzoomfunctie, printfunctie en platte tekst van alle AD-artikelen.

Een digitale editie van de 7 verschillende edities van het Algemeen Dagblad. Tot voor kort ondenkbaar! Maar sinds vorige week is er helemaal onderaan de homepage in stilte een hyperlink aangebracht met de tekst “digikrant“.  Je hebt daarvoor wel je abonneenummer en suffix (001) nodig.

Ga naar krant.ad.nl! Je krijgt dan de voorpagina van vandaag (zie onderstaande afbeelding). Klik op de desgewenste cover en log daarna in met je abonneenummer (met suffix).
Ben je ingelogd dan heb je de keus uit alle pagina´s van de desbetreffende regio-editie (en stadsedities). Met de handige pijlen links en rechts in het scherm blader je door de verschillende pagina´s. Onderin de grijze balk is de zogenaamde paginastrip opgenomen. Daar kun je scrollen door kleine thumbnails van de verschillende pagina´s.
Ga je met de muis op een pagina over een specifiek artikel dan verschijnt in het popup venster de eerste 100 karakters van het artikel.
Klik je op één van deze popups dan verschijnt de platte tekst in beeld. Je kunt deze tekst helaas niet selecteren. Het is alleen mogelijk met behulp van een printbutton een pdf aan te maken, welke je kunt uitprinten.

In de paginafunctie kun je ook een selectie maken uit de zeven verschillende regio-edities (AD’Utrechts Nieuwsblad, AD/Amersfoorts Courant, AD/Drechtsteden, AD/Rotterdams Dagblad, AD/Haagse Courant en AD/Groene Hart) van het Algemeen Dagblad. Naast de paginafunctie kun je tot een week terug de verschillende edities bekijken.

De regio-edities bestaan bovendien uit verschillende stadsedities. Zo bestaat AD/Haagse Courant uit de stadsedities Delft, Den Haag Stad, Westland en Zoetermeer. Daarentegen bestaat de editie AD/Amersfoortse Courant alleen uit de vroegere Amersfoortse Courant.  

De schuifbalk rechtsboven in het scherm biedt de mogelijkheid in te zoomen op een specifieke pagina. Het volledige scherm geeft de pagina groter weer, zonder de opmaak van je internet browser.

Naast het Algemeen Dagblad maakt de Volkskrant, naast de standaard digitale krant (volkskrant.nl/vk-online) ook gebruik van dit model digikrant-editie.

De digikrant van het Algemeen Dagblad is een handig hulpmiddel als je op zoek bent naar artikelen in het Algemeen Dagblad. Hiervoor dien je wel abonnee te zijn.

Tags: ,

Reader's Comments

  1. bderks | september 21st, 2011 at 11:42

    Goeie tip Marco, dank je wel! Groet, Bas.

Leave a Comment

*