Google zoektips in een infographic: nuttig?

Door: Arne van Elk ~ 1 december 2011 13:41 ~ Categorie: Opinie, Zoektips.

Handige zoektips, daar niet van. Maar moest ‘t écht in een infographic?

De laatste tijd zie je steeds meer infographics. Dat is in theorie een goede zaak. Door informatie te visualiseren breng je je boodschap op een krachtige en snelle manier over. De kunst is dan om uit een berg data net dié informatie te halen die werkelijk relevant is, en die informatie op zeer inzichtelijke wijze te presenteren.

Infographics zijn zo ‘hot’, dat ze soms ook gebruikt worden wanneer het minder handig is. Blogs en consultancy-bureau’s publiceren infographics als link bait.  Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar ik krijg vaak het idee dat het meer om de mooie visuals gaat dan om het echt overbrengen van informatie. Wat is het nut van een infographic die zo lang is dat hij meerdere schermpagina’s beslaat?

Vorige week kwam ik onderstaande infographic tegen, gemaakt door de mensen van hackcollege.com. Het onderwerp past helemaal bij het beroep informatiespecialist: “Get More Out of Google”, zoektips gericht op studenten. De meeste tips zullen voor informatiespecialisten niet nieuw zijn, maar het is verder een handige verzameling. En toch: heeft de infographic hier daadwerkelijk meerwaarde? Hadden ze dit bij Hackcollege niet gewoon goed gestructureerd in tekst onder elkaar moeten zetten?

De publicatie was in dat geval ook beter te vinden geweest. Een infographic is een image, dus alleen te vinden wanneer je er relevante tekst omheen zet, een goede bestandsnaam en alternate text opgeeft. Dat had op de site van Hack College beter gekund, want ik had moeite het betreffende artikel op hun site te vinden. En dan heb ik het nog niet over zoekmachines …

Wat vind jij? Handig of niet handig, zo’n zoektip-infographic?

Get more out of Google
Created by: HackCollege

Tags: , ,

Reader's Comments

  1. Arne van Elk | december 14th, 2011 at 12:19

    Misschien typical: het was me niet opgevallen dat er een fout staat in deze infographic. Bij ‘How To Google It’ staat een voorbeeld waarbij de asterix verkeerd gebruikt wordt. Er staat ‘*swallow’, maar je kunt het sterretje niet aan een woord vast gebruiken. Wordt niet ondersteund door Google, en het zal dus ook niets extra’s opleveren. Je kunt wel een sterretje tussen twee woorden zetten, ter vervanging van een heel woord.

Leave a Comment

*