RSS-feeds aanpassen met Yahoo Pipes

Door: Marco Feenstra ~ 9 november 2010 17:51 ~ Categorie: Achtergrond, Bronnen.

RSS (Real Simple Syndication) is een handige manier om snel en overzichtelijk op de hoogte te blijven van diverse websites. Met Yahoo Pipes zijn RSS-feeds nog efficiënter toe te passen. Zonder specifieke programeerkennis is het mogelijk RSS-feeds op allerlei manieren te manipuleren en opnieuw te gebruiken.

HTML-tags
De reden van het gebruik van Yahoo Pipes is omdat de atom feed van VPODnieuws (welke vanuit Google Reader wordt gegenereerd) niet overzichtelijk is. Bij de gedeelde (zoek)resultaten van deze feed kwamen in de tweets ongewenste html-tags mee. Denk aan de html-codes b (voor vetgedrukt) of br (voor afbreken regel). Bovendien waren verschillende woorden in de titel vet- of schuingedrukt, bv. library of kennismanagement. Dit zijn de zoekwoorden van de opgeslagen zoekacties in Google Reader.

Functies
Het eerste doel was het filteren van de html-tags en het verwijderen van de vet- en/of schuingedrukte woorden uit de titels. Een zoekactie in Google leidde naar de zogenaamde Regex-functie, waarbij de tags zouden worden verwijderd. De atom feed van vpodnieuws kan via de fetch feed methode opgenomen worden in de zogenaamde pipe. Het gebruik van de Pipe editor is relatief eenvoudig. Met het slepen en verbinden van de verschillende functies is het mogelijk de feed via “pipe output” opnieuw te generen.

Multi feeds
Na aanpassing van de atom feed van @vpodnieuws (gegenereerd vanuit Google Reader) wilde ik deze methode ook toepassen op andere RSS-feeds. Op de site van pipes.yahoo.com waren meer voorbeelden te vinden. Het aanpassen van feeds zijn (na gratis registratie) mogelijk in de editor. Een bundel van feeds van een website combineren tot één feed. Het hierboven gebruikte voorbeeld van ReclameWeek is handig. Het is ook mogelijk al je favoriete websites (waar een RSS-feed van beschikbaar is) om te zetten tot één grote feed, gefilterd op trefwoorden (in titel, beschrijving of complete bericht).

Filtermogelijkheden
Elke pipe begint bijna altijd met de Fetch Feed functie. Deze methode kan onder “Sources” gevonden worden in het linkermenu. In de Fetch Feed wordt de url van de RSS-feed opgenomen. Verschillende feeds van één specifieke website kunnen opgenomen worden. In onderstaand voorbeeld zijn dat de feeds van Reclameweek. Daarna zijn diverse filterfuncties mogelijk, op basis van zogenaamde “Rules”, zoals het trefwoord-, sorteer- en datumfilter. Deze filters zijn in het linkermenu op te roepen. Het datumfilter (datebuilder, terug te vinden in het menu onder “Date”) kan ingezet worden om de feed tot een specifieke datum in te perken. In het onderstaande voorbeeld van Reclameweek heb ik de datum geselecteerd tot 15 oktober. Dit levert dan 3 interessante berichten op. In de praktijk heb ik deze ingesteld op “2 day ago” om overlap te voorkomen. Als ik de feed langer dan 2 dagen terug zou instellen, krijgen we steeds oude berichten terug in de nieuwe feed. Met behulp van het trefwoordfilter zijn de belangrijkste trefwoorden, o.a. telegraaf, tmg, kranten, ipad en uitgevers opgenomen. Uiteindelijk is het mogelijk om de RSS-feed aflopend te sorteren. Aan het einde van de “pipe” kan de feed getest worden om eventuele fouten op te sporen.

Toepassingen
Met deze handige tool is het mogelijk om , zonder enige programeerkennis, RSS-feeds aan te passen. Met name het combineren van een diverse feeds tot één multi-feed is een handige toepassing.  Bijvoorbeeld een combinatie van verschillende interessante feeds van de NOS. Deze combinatie (bestaande uit o.a. de feed van het NOS Journaal, Headlines en Binnenland) levert (met behulp van een trefwoordfilter) 3 interessante berichten op. Het samenstellen van een bovengenoemde feeds is relatief eenvoudig. Ga je meer mogelijkheden en toepassingen gebruiken dan wordt het wel snel ingewikkelder, maar niet onmogelijk. Dankzij verschillende websites, discussieforum en filmpjes kun je bestaande feeds aanpassen en opnieuw gebruiken.

Tags: , , , , ,

Leave a Comment

*