Nederland is een druk bevolkt land en dat leidt ertoe dat veel huizen dicht op elkaar gebouwd zijn. Dit betekent dat ook de tuinen vlak bij elkaar zijn. Hoe leuk uw buren ook zijn, u wilt ze natuurlijk niet iedere keer zien op het moment dat u even lekker rustig buiten wilt zitten en wilt genieten van de zon. Ook wilt u natuurlijk niet voor iedere voorbijganger te zien zijn, als u lekker ligt te zonnen. U kunt er daarom voor kiezen om een schutting te plaatsen, maar u kunt in plaats daarvan ook kiezen voor een haag van taxus. Een schutting is natuurlijk aan een kant erg praktisch, deze kan snel gebouwd worden en is meteen van de juiste hoogte. Maar ook een taxus haag heeft zo zijn voordelen. Schuttingen waaien bijvoorbeeld nogal eens om met een storm en dan moet u deze weer gaan repareren. Daar hebt u met een heg natuurlijk geen last van, taxus is sterk en kan veel stormen weerstaan. Bovendien heeft een haag als grote voordeel dat het groen en natuurlijk is en daardoor een zachtere en vriendelijkere uitstraling aan uw tuin geeft dan een schutting. Ook dieren zullen een haag van taxus kunnen waarderen. Zij kunnen hier namelijk onderdoor lopen en zo stelt u bijvoorbeeld egels in staat om van uw tuin naar andere tuinen te lopen of naar groene stroken bij u in de buurt. Tussen de takken kunnen vogels nestjes maken en zo trekt u op nog veel meer manieren natuur aan. Natuurlijk duurt het eventjes voordat de taxus zo hoog is geworden en dicht is gegroeid dat het een goede haag vormt, maar ook hier is een oplossing voor. Veel tuinbedrijven bieden tegenwoordige grotere planten hiervoor aan, zodat u snel kunt genieten van een haag die een goede hoogte heeft. Als u op zoek bent naar een natuurvriendelijke oplossing en een oplossing die uzelf ook veel voldoening schenkt, dan is dit dus een ideale keus.

Verschillende soorten taxus

Wilt u een haag laten groeien, dan zijn er verschillende soorten taxus waar u uit kunt kiezen. De meest gebruikte varianten zijn de baccata en de hicksii. Deze twee soorten verschillen:

  • in dichtheid
  • vorm
  • snelheid van de groei

Welke kunt u nu het beste kiezen als u een mooie heg wilt? Dat is natuurlijk afhankelijk van uw eigen voorkeuren. Kiest u voor de taxus baccata, dan kiest u voor een inheemse plant die in Nederland dus uitstekend op zijn plek is. Deze heeft een iets snellere groei dan de hicksii en is goed winterhard. Zoals bij alle heesters het geval is, blijft ook deze de hele winter groen. Veel mensen vinden het erg prettig om een aantal planten in de tuin te hebben die het hele jaar door groen blijven. Zo hebben ze ook in de winter nog iets groens om naar te kijken en dit geeft weer hoop op een uitbundige natuur in de lente en zomer. In principe vereist deze taxus niet echt een speciaal soort grond, het enige dat belangrijk is, is dat deze vocht goed doorlaat. De taxus hicksii heeft zoals gezegd een iets langzamere groei dan de baccata, maar dit heeft ook tot gevolg dat hij compacter is, de takken zitten dichter op elkaar en dit betekent dat u met deze variant een dichtere haag krijgt. Daarnaast groeit deze soort zuilvormig en is hij zeer geschikt voor vormsnoei. Ook de hicksii is uiteraard winterhard en blijft het hele jaar door mooi groen. Wat belangrijk is, is dat deze plant niet van natte voeten houdt, daar kan niet tegen en als de grond te nat is dan gaan de wortels rotten. De grondsoort maakt op zich niet veel uit, zolang er maar niet teveel vocht in blijft staan. Verder dient de taxus hicksii in de zon of in de (half)schaduw geplant te worden voor een optimaal resultaat.

Hoe te planten?

Als u een haag van taxus wilt gaan planten, dan wilt u natuurlijk graag dat deze planten ook daadwerkelijk in leven blijven. Een goede voorbereiding is daarom ook van belang. Iedere plant heeft behoefte aan zuurstof, voeding en vocht en hier dient u dus rekening mee te houden. Hoe doet u dit? Om voor voldoende zuurstof te zorgen, maakt u de grond waar u de taxus in gaat planten goed los. Het liefst doet u dit tot een halve meter diepte en verwijdert u tegelijkertijd wortels van andere planten die u tegenkomt. Door het losmaken van de grond, zorgt u voor voldoende zuurstof. Daarnaast moet de grond natuurlijk over voldoende voedingsstoffen beschikken. Een taxus houdt van een kalkrijke grond en het is dus aan te raden om ervoor te zorgen dat het kalkpeil in de bodem op orde is. In een tuincentrum kunt u een testje kopen om de waarde van de grond te bepalen en zo ziet u meteen of u nog extra voedingsstoffen moet toevoegen. Zij kunnen u ook altijd van advies voorzien over welke voedingsstoffen u in uw geval nog toe zou moeten voegen in uw tuin. Als u dit allemaal op orde hebt, dan kan het echte planten gaan beginnen. Hierbij is het belangrijk dat u niet plant tijdens vorst of een droge periode, dat u de kluit van de taxus goed natmaakt voordat u ze poot en dat u meteen na het poten voor extra water zorgt. Als u dergelijke zaken in het oog houdt, dan zal uw haag van taxus zeker slagen.