Heb jij wel eens gekeken of de hoogte van de alimentatie wijzigen kan? De kans is groot dat je nog nooit over deze optie hebt nagedacht, terwijl dit zeker wel mogelijk is! Het is begrijpelijk, na je scheiding probeer je omwille van je kinderen de verhouding met je ex-partner zo goed mogelijk te houden. Maar dat lukt alleen als jullie eerlijk tegen elkaar zijn en dan vooral over zaken op het financiële gebied. Alleen dan weet je immers of de alimentatie wijzigen kan. Dit kan betekenen dat deze hoger wordt voor jou om te betalen of lager voor de ander om te ontvangen. Een scheiding is altijd een lastige zaak, helemaal als jullie samen ook kinderen hebben. Het betekent immers dat je niet echt uit elkaar gaat, maar altijd door hen nog met elkaar verbonden blijft. Je wilt uiteraard het beste voor jouw kind en je wilt dat alles goed geregeld is, ook financieel. Daar maak jij dus goede afspraken over met je ex. Dat betekent niet alleen eenmalig de hoogte van de financiële vergoeding vaststellen, maar ook af en toe eens samen nagaan of jullie de alimentatie wijzigen moeten. Geen van jullie beide wil immers de ander benadelen, dat zou niet correct zijn tegenover elkaar en niet tegenover jullie kinderen.

Redenen voor alimentatie wijzigen

Wanneer kan er nu sprake zijn van de alimentatie wijzigen? Dat kan aan de orde zijn op het moment dat er ingrijpende veranderingen in het leven van een van jullie beiden plaatsvinden. Je moet dan bijvoorbeeld denken aan allerlei gebeurtenissen die grote invloed hebben op het leven en op het financiële plaatje van een van jullie. Dan kun je denken aan:

  • hertrouwen
  • het krijgen van een hoger salaris
  • het kwijtraken van een baan
  • met pensioen gaan
  • verandering in de woonlasten door verhuizing
  • verhuizing van de kinderen

Allemaal zaken dus die effect hebben op je financiële huishouding. Op het moment dat jouw kinderen bijvoorbeeld besluiten dat zij nu bij jou willen wonen in plaats van bij jouw ex, dan is het voor te stellen dat jullie de alimentatie wijzigen kunnen. Je ex zal immers veel minder kosten voor de kinderen maken. En verlies jij je baan, dan kun je het eerder afgesproken bedrag misschien gewoonweg niet meer opbrengen. De alimentatie wijzigen kan ook omdat er bij het eerder vaststellen van de hoogte van het bedrag geen volledig overzicht was of geen complete inzage in de financiën is gegeven.

Advocaten en mediators

Wat de reden ook is, wil jij de hoogte van de alimentatie wijzigen, dan is het altijd verstandig om dit te doen in overleg met een mediator of advocaat. Je wilt immers niet dat jullie hierdoor ruzie krijgen, omwille van de kinderen wil je een goede verstandhouding met elkaar houden en wil je het juiste doen naar elkaar toe. Aangezien een rechter de hoogte van het bedrag ooit vastgesteld heeft, kun je dit niet zelf zomaar eventjes wijzigen, hierbij heb je echt juridische hulp nodig. Denk jij dat in jullie situatie de alimentatie wijzigen kan? Of vraag je gewoon af of het zoveel jaar na dato nog steeds een correct bedrag is? Ga dan eens naar alimentatie-wijzigen.nl, een website van Meesters & Meer advocaten & mediators. Hier kun je veel lezen over deze materie en zo kun je zelf al redelijk een beeld krijgen van of een wijziging noodzakelijk is. Ook vind je hier de contactgegevens van de specialisten van Meesters & Meer, zij helpen jullie graag met zaken op dit gebied! Deze website is dus een goed startpunt als je de hoogte van de alimentatie wijzigen wilt!