De toekomst van alle organisaties is erp, oftewel Enterprise Resource Planning. Een systeem waarin alle bedrijfsprocessen binnen een bedrijf samengevoegd kunnen worden. Met name bedrijven met voorraadbeheer, inkoop en productie hebben te maken met een grootschalige administratie die vaak verdeeld is over verschillende programma’s. In eerste instantie leek dit nog geen probleem, maar als de administratie toeneemt leidt dat steeds meer tot irritatie. Om maar niet te spreken van de fouten die gemaakt worden. Die hebben te maken met het feit dat veel gegevens overgenomen moeten worden of aan de hand van een ander systeem worden gecombineerd. Met erp is dat niet meer nodig. Alles is afkomstig uit een administratie en met een druk op de knop bent u op de hoogte van de status van productie en rapportages. Waar u voorheen nog ingewikkelde berekeningen voor moest uitvoeren, heeft u nu de gegevens binnen een paar tellen bij de hand. Dit klinkt ontzettend ideaal, maar een goed erp systeem moet nog wel ingericht worden. Om namelijk tot een optimale werking te komen, is het mogelijk dit programma in te richten naar de processen en de behoefte van de medewerkers. Sta daarom ook stil bij wat u nu mist in het huidige programma en aan welke verbetering het nieuwe systeem moet voldoen.

Een erp systeem op maat

Het aanschaffen van een erp systeem is wel een behoorlijke investering. Daarom is het niet zo vreemd dat dit bij veel bedrijven nog niet ingevoerd is. Het is een behoorlijke kostenpost en daarnaast een grote overgang. Alle medewerkers moeten wennen aan dit nieuwe programma en moeten opnieuw ingewerkt worden. Het is dus een behoorlijk project waar u gerust een specialist voor kunt inschakelen. Deze specialist kan uw organisatie begeleiden in de overgang naar erp en zorgdragen voor een goede inrichting. Een goede expert denkt met u mee en beschikt over voldoende kennis om in te schatten wat er allemaal mogelijk is voor uw bedrijf. Organisaties uit de volgende branches hebben de stap al genomen:

  • Ziekenhuizen
  • Handelsbedrijven
  • Productieorganisaties
  • Energiebedrijven
  • Krijgsmacht

Binnen deze branches vallen allemaal ondernemingen die complexe administraties hebben, die ook weer veel zorgvuldigheid vereisen. Fouten moeten vanzelfsprekend voorkomen worden. Werkprocessen moeten zo snel mogelijk plaats kunnen vinden. Vandaar dat veel toch de dappere stap hebben gedaan om te investeren in erp. Hoeveel een organisatie hiervoor uit moet geven, is niet te zeggen. Aangezien erp geheel ingericht kan worden naar de wensen van een bedrijf, kunnen de kosten erg verschillend zijn. Het maatwerk, de functionaliteit, de gebruikers en de complexiteit is heel bepalend voor het uiteindelijke kostenplaatje.

Vraag een informatiepakket aan

Gezien het feit dat de kosten niet eenduidig zijn, is het aanvragen van een informatiepakket zeer nuttig. Via de website erp-selectie.nl komt u meer te weten over dit nieuwe systeem. Er is hier veel informatie te vinden, inclusief het ontstaan ervan. De website is behoorlijk overzichtelijk opgebouwd, door de pagina’s in te delen in de systemen, selectie, implementatie en branches. Zo kunt u erachter komen wat erp toe te voegen heeft per branche. Wanneer u onbekend bent hiermee, is het moeilijk een beeld te krijgen van zo’n systeem. Verder is het heel ingrijpend om meerdere systemen te vervangen door een systeem. Een groot deel van de organisatie is erbij betrokken en als het binnen een onderdeel niet goed gaat, wat betekent het dan voor de rest van de administratie? Daarnaast is het ingrijpend voor de medewerkers en voor de financiën van een bedrijf. Vraag daarom eerst een informatiepakket aan en ga desnoods een gesprek aan met een expert. Daarna kan een plan opgezet worden om een erp passend te maken voor de organisatie.