Silica gel is niet voor iedereen een bekende term. Toch is de kans vrij groot dat u er regelmatig mee in aanraking komt. Silica gel bestaat uit kristallen die vocht absorberen. Silica gel is gemaakt van een silicaat, kunstmatig gemaakt van natriumsilicaat. U begrijpt inmiddels waar de naam vandaan komt. Silica gel kent een zeer groot aantal toepassingen. We zetten er een aantal voor u op een rijtje. Silica gel wordt onder andere gebruikt voor:

  • vochtabsorptie
  • de productie van benzine met veel octaan
  • als katalysator bij de productie van kunstmatige rubber
  • onderdelen voor de alcoholtest.
  • het beschermen van camera’s tegen vocht en schimmel
  • koelcircuits
  • het drogen van bloemen

Het moge duidelijk zijn. Silica gel wordt veel gebruikt om vocht te onttrekken aan de omgeving. In het dagelijks leven komt u dit wel eens tegen in bijvoorbeeld zakjes met gel die u in schoenendozen vindt, van nieuwe schoenen. Silica gel zakjes zijn ook te vinden in verpakkingen met nieuwe elektronica. Ook wordt het gebruikt om sommige medicijnen droog te houden, er zit dan een capsule in het potje. Vanwege de vocht absorberende werking is het ook geschikt om camera’s te beschermen tegen vocht, en de bijbehorende schimmels. Daarom wordt het ook vaak gebruikt in koelcircuits. Denk bijvoorbeeld aan airconditioningsystemen. Hier gaat altijd veel lucht doorheen, en daarmee ook veel vocht. Silica gel zorgt ervoor dat dit vocht geen schade aan kan richten, omdat het vocht door de gel wordt opgenomen. Een ander, wellicht minder voor de hand liggende, mogelijkheid van deze kristallen is het drogen van bloemen. Deze bloemen (of bijvoorbeeld kruiden) kunt u met wat kristallen onder een stolp leggen. De bloemen zullen dan sneller uitdrogen (en dus mooi opdrogen) doordat het vocht wordt opgenomen door de gel. Ook in musea is het materiaal populair om bepaalde stukken te behouden. Het wordt dan ingezet om de luchtvochtigheid op peil te houden. Deze toepassing wordt ook gebruikt in piano’s, welke ook gevoelig zijn voor vocht. Silica gel is echter niet alleen goed voor het opnemen van vocht. Zo is het bijvoorbeeld ook onderdeel van de welbekende alcoholtest, in de blaaspijpjes. Maar ook bijvoorbeeld bij de productie van benzine wordt er gebruik gemaakt van dit materiaal. Daarnaast wordt het gebruikt bij de productie van synthetische rubber. Silica gel functioneert in dat geval als een katalysator bij de productie van deze rubber.

Silica gel: veiligheid

Het moge duidelijk zijn: deze gel heeft vele toepassingen en is buitengewoon nuttig. Echter, ondanks al haar positieve eigenschappen is het wel materiaal waar voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Door de absorberende werking van vocht kunnen de kristallen bijvoorbeeld uit elkaar spatten wanneer er teveel vocht bij komt, bijvoorbeeld wanneer er een plens water overheen komt. Om gevaren te voorkomen is de gel uit de zakjes van bijvoorbeeld schoenendozen speciaal aangepast, deze zullen niet of een stuk minder ontploffen wanneer er water bij komt. Natuurlijk geeft het een zeer spectaculair gezicht en is het ook niet noodzakelijkerwijs gevaarlijk. Maar net zoals wanneer u een zeker welbekend snoepje in een fles cola stopt, zo is het ook met Silica gel belangrijk om te weten waar u mee bezig bent, en vooral om te weten waar en wanneer u iets doet. Een potentieel gevaar is dat van stoflongen, al is niet bewezen dat dit ook het geval is met deze synthetische kristallen. De stof van silicaten kan in de regel namelijk stoflongen veroorzaken. Het is dus zaak op te passen, al is, nogmaals, nog niet helemaal duidelijk of dit in het geval van deze gel ook zo is. Intensief contact met de huid en slijmvliezen dient u echter wel zoveel mogelijk te vermijden. Silica gel werkt immers vocht absorberend (zoals inmiddels duidelijk is), en zal dat dan ook bij uw huid en slijmvliezen doen. En dat is niet goed voor de huid, en zeker niet voor uw slijmvliezen. Deze maken slijm, en doen dat niet voor niets! Op deze plekken is dat nodig om bepaalde lichaamsdelen te beschermen tegen beschadigingen of infecties. Ook uw huid heeft voldoende vocht nodig om goed te functioneren. Gelukkig is over het algemeen de huis-tuin-en keuken Silica gel vrij veilig. In professionele toepassingen is het in sommige gevallen wel uitkijken geblazen, maar in dat geval weet men ook hoe er mee om te gaan.

Professionele toepassingen

Afhankelijk van het doel worden verschillende soorten gel gebruikt. Zo is er een volledig vochtvrije variant. Deze wordt alleen gebruikt voor de bescherming van bepaalde metalen. Voor andere toepassing wordt er eerst gekeken naar het evenwichtsvochtgehalte gekeken. Voor sommige producten is het mogelijk om de verhoudingen tussen de luchtvochtigheid en het evenwichtsvochtgehalte af te lezen in een tabel of grafiek. Soms is nodig om de gel extra te drogen. Immers kan ook vers geleverde gel toch vocht hebben opgenomen. In dat geval kan de gel in een oven worden gedroogd. Doe dit dan wel in een oven die goed geventileerd is en een goede thermostaat heeft. Hoger dan 120 graden moet de temperatuur niet worden. Wilt u zelf deze handige gel in huis halen? In dat geval kunt op verschillende webshops op het internet dit bestellen. Wanneer u dit doet, denk dan wel aan uw veiligheid. Voorkom bijvoorbeeld direct contact met water, en voorkom ook direct intensief contact met uw huid en slijmvliezen. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op voor meer informatie.

 

Linkpartner : Silica gel shop