rechtopadvies - startersleningWanneer je net klaar bent met studeren en wilt  samenwonen kan het lastig zijn een lening te krijgen. Veel geldverstrekkers vinden de risico’s te groot en bieden je daarom geen lening aan. Dit kan vervelend zijn, zeker wanneer je langzaam naar een goede baan toewerkt. Iedere maand betaal je huur, die je ook had kunnen investeren in je eigen woning. Je wilt daarom de volgende stap zetten, maar dat is nog niet mogelijk. Gelukkig bieden meer dan 200 gemeentes in Nederland de zogenaamde starterslening aan. Met deze lening is het mogelijk om een aanzienlijk bedrag te lenen bij de gemeente, zodat je toch dat huis kun kopen waar je van droomt. Je krijgt een starterslening als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Deze zijn gebaseerd op je inkomen, eigen vermogen en de voorwaarden die de gemeente stelt. Je kunt laten onderzoeken of je in aanmerking komt voor een starterslening. Ga hiervoor naar een financieel adviseur. Verder zijn er nog een aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Budget van de gemeente
  • Afbetalingsregeling

In de eerste plaats moet je goed kijken naar het budget van de gemeente. De gemeente moet garant kunnen staan voor 50% van de lening. Mocht je onverhoopt failliet gaan, dan moet de gemeente dus de helft van het geleende bedrag direct kunnen afdragen. Niet enkele gemeente heeft zomaar duizenden euro’s over. In sommige gevallen kan je starterslening daarom niet doorgaan. Sommige gemeentes stellen daarom eisen aan de hoogte van de lening, puur vanwege het eigen budget. Bekijk goed welke eisen jouw gemeente hanteert, voordat je een aanvraag doet. Zo voorkom je onnodige kosten in de voorbereiding. Een starterslening stelt jongeren in staat om een huis te financieren. Dit zorgt voor een vaste basis om verder te ontwikkelen. Met een goede start ben je klaar voor verdere uitdagingen!

Starterslening: maandelijkse kosten

Een starterslening heeft veel voordelen, maar kost natuurlijk ook geld. In de eerste plaats moet 1,5% van de hoofdsom worden gerekend als kosten. Deze kosten zul je moeten afdragen, maar je kunt vaak wel kiezen op wat voor termijn dit gebeurt. Ook moet je rekening houden met een aantal bijkomende kosten. In de eerste plaats zul je een notaris moeten betalen, om het papierwerk goed te regelen. Zorg dat je een goede notaris in de arm neemt, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Wanneer het gaat om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan zul je ook een borgtochtprovisie moeten afdragen. Dit alles staat natuurlijk los van de rente en de aflossing, die je bij elke lening verschuldigd bent. Iedere maand betaal je een bepaald bedrag om de starterslening af te betalen. Dit noemt men het aflossingsbedrag. Hoe hoog dit bedrag ligt, verschilt per lening en per situatie. Hiernaast betaal je ook rente over het totaalbedrag. Elke maand betaal je dus naast een aflossing ook een gedeelte rente. Bekijk van tevoren goed of je in staat bent deze maandlasten te dragen. In sommige gevallen lijkt een starterslening prima te betalen, maar blijken rente en bijkomende kosten toch roet in het eten te gooien.

Laat je tijdig informeren

Een starterslening opent veel deuren, maar je moet goed bekijken of je de verantwoordelijkheid kunt dragen. Neem een financieel adviseur in dienst om je te helpen een goede beslissing te maken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op http://www.rechtopadvies.nl/starterslening/. Hier vind je alle informatie die je zoekt! Als vuistregel geldt: Weet je niet zeker of je het maandbedrag kunt opbrengen, begin dan niet aan de lening! Werk dan liever nog even door, breid je eigen vermogen uit en leen wanneer dat echt mogelijk is.