Heb je schade aan je bromfiets opgelopen? Dan wil je natuurlijk meteen dat dit gerepareerd wordt en dat dit vergoed wordt. Om zo goed mogelijk verzekerd te zijn is het natuurlijk erg belangrijk dat je eenbromfietsverzekering afsluit dat past bij jou. Bij Vergelijk Scooterverzekering kun je vijf verzekeringen eenvoudig vergelijken en eentje afsluiten dat bij jou past.

Is het verplicht een bromfietsverzekering af te sluiten?

Ja, als trotse eigenaar van een scooter, bromfiets of snorfiets ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Een WA-verzekering is een afkorting voor een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering ben je gedekt voor eventuele schade die je tijdens het gebruiken van je scooter, bromfiets of snorfiets aanbrengt bij anderen. Hoewel zo’n WA-verzekering natuurlijk een geruststellende gedachte is, is het nog steeds zo dat je zelf opdraait voor je eigen schade. Ook als je scooter, bromfiets of snorfiets gestolen wordt, ben je niet gedekt. Om deze reden is het handig om naast je WA-verzekering ook nog een aanvullende bromfietsverzekering af te sluiten. Het nadeel van het feit dat alleen de WA-verzekering verplicht is, is dat degene die de schade veroorzaakt ook daadwerkelijk verantwoordelijkheid hiervoor moet nemen. Wordt er doorgereden, geen briefje achtergelaten of gewoon glashard ontkend, dan zit je zelf met de schade die vanwege het ontbreken van een aanwijsbare schuldige niet vergoed wordt. Alleen al hierom is een aanvullende bromfietsverzekering een verstandige keuze.

Er bestaan verschillende dekkingen voor een bromfietsverzekering. Zoals eerder genoemd is de minimale dekking de wettelijke aansprakelijkheid, wat overigens ook verplicht is, voor schade bij of aan anderen. Met aanvullende verzekeringen kun je je scooter of brommer dekken voor:

  • Diefstal, joyriding en inbraak
  • Brand, storm en de natuur
  • Aanrijding en vandalisme

Echter bieden niet alle verzekeringen deze verschillende dekkingen aan, om deze reden is het dus erg belangrijk dat je je goed de verzekeringen met elkaar vergelijkt en uitzoekt wat past bij jou.

Het eigen risico bij de bromfietsverzekering

Het eigen risico is het deel van de schade wat voor de eigen rekening komt. Niet alleen verzekeraars hanteren een eigen risico. Als ze het wel doen gaat het vaak om een bedrag tot zo’n 150 euro. Bij een schade van 1000 euro krijg je dan 850 euro uitgekeerd, uitgaande van een eigen risico van 150 euro. Verzekeraars hanteren een eigen risico om de drempel voor het claimen van schades hoger te maken. 

Jongere bestuurders betalen vaak een hogere premie tot ze 24 jaar oud zijn. Dit doen verzekeraars omdat zij, in vergelijking met oudere bestuurders, meer schades aanrichten. Voor sommige verzekeraars gaat dat nog niet ver genoeg. Zij leggen in de polisvoorwaarden ook nog een extra eigen schade vast als de schade is aangericht door jonge bestuurders. Niet alleen verzekeraars doen dit. 

Een bromfietsverzekering heeft een looptijd van een jaar, na deze verzekeringsjaar wordt deze automatisch verlengd met nog een jaar. Na dit jaar is de verzekering wel dagelijks opzegbaar. Sommige verzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand, dus moet je altijd zorgen dat je je goed hebt ingelezen en er op tijd bij bent. Bij het verkopen van de bromfiets is de bromfietsverzekering direct opzegbaar. Dat is logisch, er valt namelijk niets meer te verzekeren. 

Voorkom dus gedoe en sluit bij aankoop meteen een bromfietsverzekering af, zodat je met een goed gevoel de weg op kan. 

https://www.vergelijkscooterverzekering.nl/