Zoeken in de handelsregisters van andere landen kan een behoorlijke tijdrovende klus zijn. Met het gratis OpenCorporates zijn alle handelsregisters, die online beschikbaar zijn, toegankelijk gemaakt. Je kunt dan in één zoekactie 51.460.064 bedrijven in 65 regio´s doorzoeken. Erg handig. En dat allemaal via Open Data.

De beta versie van OpenCorporates (The Open Database of the Corporate World) laat een moderne website met dito layout zien, inclusief een centraal geplaatst zoekvenster. De website is in tweeën gesplitst, links het zoek- en filter gedeelte en rechts een overzicht met handige tools, zoals de gratis API toepassing en de Google Refine mogelijkheid.

Filteren
Filter op regio (by jurisdiction) is een erg handige optie. Kijk je naar Nederland dan kun je op circa 2.497.241 bedirjven informatie bekijken. Bij een algemene zoekactie op een specifieke bedrijfsnaam is dat erg handig. Vreemd genoeg ontbreekt bedrijfsinformatie over Belgische bedrijven. Andere handige filteropties in de zoekresultaten zijn filter by data held, filter by current status en filter op company type. fortis_opencorporates

Een zoekactie op bijvoorbeeld “Fortis” levert wereldwijd een totaal van 1.202 bedrijven op. Gefilterd op alleen Nederland levert dat in totaal 79 bedrijven op.

Op elk zoekresultaat kan geklikt worden voor meer informatie. Klik je op ”Stichting Pensioenfonds Fortis Bank Nederland” dan krijg je informatie die beschikbaar is gekomen via OpenKvK.nl, het open data project van de Kamer van Koophandel. Dat is vrij summier.
abn_amro_corporate_fillingsInformatie van bedrijven uit bijvoorbeeld Groot Brittannië (United Kingdom) levert veel meer informatie op. Klik maar op “42 FORTIS GREEN FREEHOLD LIMITED” uit het eerste zoekresultaat.

De gegevens in nevenstaand Fortis-voorbeeld geeft informatie over deze bedrijfsregistratie van Fortis, zoals:

  • status van het bedrijf,
  • adresgegevens,
  • namen van directeuren/bestuurders, en
  • de zogenaamde SIC-codes (informatie over de hoofdactiviteit van een bedrijf).

De SIC-code is te vergelijken met de informatie opgenomen in de SBI-Code van het Nederlands handelsregister. Naast deze gegevens zijn ook zogenaamde “recent fillings” opgenomen die meer informatie geven over recente toevoegingen/aanpassingen van de registratie, zoals toegevoegde jaarrekeningen/jaarverslagen of wijzigingen in het bestuur.

In het rechtermenu op deze website is een widget van OpenCorporates opgenomen zodat je een snelle zoekactie kunt uitvoeren naar een specifieke bedrijfsnaam. Let op, de zoekresultaten openen zich onder de widget op dezelfde pagina. Om terug te gaan naar de site klik op de back toetst linksboven in de browser.

Dankzij de handige tools (Google Refine) en de modern opgebouwde layout van de site is dit een bron/zoektip die voor iedere informatiespecialist, journalist en/of corporate analist, die op zoek naar bedrijfsinformatie, van pas kan komen.