Cd drukken, bestaat dat nog? De cd is al bijna een achterhaald product. Veel muziek en geluidsbestanden worden direct digitaal geproduceerd en bestaan vervolgens alleen nog in nullen en enen. De compact disc was de opvolger van het cassettebandje, dat men hooguit bij kringloopwinkels nog eens tegenkomt. Het probleem met deze achterhaalde informatiedragers is dat ze bepaalde afspeelapparatuur nodig hebben. Wanneer we een cassettebandje of cd niet kunnen afspelen, is de audio die erop staat niet meer toegankelijk voor een luisteraar. Een groot nadeel is dat de meeste hiervoor benodigde afspeelapparaten niet meer verkrijgbaar zijn. In moderne laptoppen wordt echter nog steeds een cd-drive ingebouwd, voornamelijk bedoeld voor software cd-roms en dvd’s. Een audio- cd wordt echter ook nog prima herkend. Daarom ziet men bij concerten ook nog steeds dat er cd’s worden verkocht aan het publiek. Cd drukken wordt dan ook nog steeds veel gedaan. cd persen is de professionele manier van een mooi cd’tje op de markt brengen. Sommige kinderen die opgroeiden in de jaren ’90 en ’00 herinneren zich misschien hun eerste zelf samengestelde cd uit gedownloade liedjes. Met een brandprogrammaatje werd de muziek op de disc gezet, maar dat was natuurlijk niet voldoende. Er moest ook een mooi hoesje omheen. Een beetje beeldbewerking in Word en ontelbare printpogingen later had men dan een volledig zelf in elkaar geknutseld cd-hoesje. Cd drukken garandeert echter een goed verzorgd uiterlijk van de disc zelf én van het doosje. Wie een professionele indruk wil maken met zijn cd kan eigenlijk niet zonder.

Laat een cd drukken

Hoewel mensen bij cd drukken misschien nog denken aan een boekdrukker, die de informatie op de drager drukt, is dat niet wat er gebeurt bij cd drukken. De informatie (in dit geval digitaal beeld, geluid of software) wordt op de disc gebrand. Hier zijn allerlei speciale programmaatjes voor. Cd drukken gaat voornamelijk om de vormgeving van de disc en het hoesje. Een cd drukken gaat heel eenvoudig. Allereerst zoekt u een fabrikant die deze service aanbiedt. Vervolgens informeert u naar de mogelijkheden. Vaak is elk soort ontwerp mogelijk. U kunt uw eigen ontwerp indienen, of u laat deze taak over aan de fabrikant zelf tegen extra betaling. Meestal is de oplage die u moet bestellen behoorlijk omvangrijk, zodat de prijs relatief laag gehouden kan worden, wat u weer meer winst oplevert bij de eventuele verkoop van de cd’s. Natuurlijk kan een cd drukken ook wanneer u een fotoselectie of software wilt branden en daar een charmant hoesje voor wilt hebben. Het belangrijkste is dat u zich realiseert wat de toegevoegde waarde is van het inschakelen van een vakkundige cd -drukker. Onder de service van cd drukken vallen heel wat specialisaties en aspecten. Hier volgt een lijstje van voorbeelden.

  • Ontwerp van het hoesje.
  • Ontwerp van de disc.
  • Ontwerp van het bijgesloten boekje.
  • Voorbereiden van aangeleverde bestanden voor de drukker.
  • Terugkoppeling betreffende het ontwerpproces.
  • Communicatie met de fabrikant.

U gaat dus zeker met een expert in zee. Voor dit totaalpakket moet u even in de buidel tasten, maar het resultaat mag er zijn. Voor een vakkundige uitstraling van uw informatie of product is een cd drukken een absolute aanrader. Een eerste indruk is al het halve werk en moet dus goed verzorgd zijn.

Goede start van uw muzikale carrière

U bent net begonnen als muzikant, in een band of solo, en u staat in de studio om uw eerste eigen cd op te nemen. Enthousiast dat u bent! Het hele album is al uitgedacht. Het wordt een conceptalbum en alle nummers hebben extra lagen en betekenis. Dan realiseert u zich ineens dat u geen idee hebt hoe het ding eruit moet gaan zien. Op zo’n moment is het verstandig om u zich het proces van cd drukken vast voor te stellen. Wat wilt u uitstralen met uw album? Het is uiteindelijk het fysieke ding dat mensen moet interesseren in uw muziek. Ziet dit er mooi verzorgd uit, dan is men eerder geneigd het album uit de schappen te pakken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die nog niet met uw muziek bekend zijn. Staat u aan het begin van uw muzikale carrière, dan zijn dit zeker dingen om over na te denken. Een cd drukken hoeft niet duur te zijn, maar het zou zonde zijn wanneer het een loze investering is, omdat u uiteindelijk toch niet tevreden bent met het resultaat. Daarom zal een fabrikant of leverancier die voor u een cd persen kan trachten u zoveel mogelijk bij het ontwerpproces te betrekken en zo goed mogelijk aan uw wensen gehoor te geven. Zo hebt u uiteindelijk een grote vinger in de pap in het ontwerpproces. Dit is natuurlijk ook nodig, aangezien cd drukken veel gebeurt voor artiesten en artiesten hebben een bepaalde visie van wat hun kunst is of moet zijn. Overwegingen zoals wat voor doelgroep ze willen bereiken en wat voor boodschap het gehele album moet uitstralen horen hier allemaal bij. Cd’s zijn nog niet helemaal van de aardbodem verdwenen en vormen nog steeds een prima manier om uw muziek aan de man te brengen. Zet ondertussen echter ook in op meer moderne manieren van informatieverspreiding, zoals het deels of geheel online beschikbaar maken van de muziek. Hiervoor kunnen verschillende sociale media ingezet worden. Ook hiervoor is het echter van belang een uniforme uitstraling te hebben voor uzelf als artiest. Laat dan ook vooral geen cd drukken voor u goed over dit soort zaken heeft nagedacht.