“Over het algemeen vinden we eigenlijk allemaal wel dat een kind onbezorgd en speels door het leven moet gaan. We weten als volwassene hoe zwaar het leven nog kan worden en dus is het heerlijk om echt kind te zijn. Toch is dit niet voor ieder kind weggelegd. Zo kan de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind op verschillende manieren verstoord worden.

  • Trauma’s
  • Ongelukken
  • Ziektes

Maar denk ook aan het scheiden van de ouders of gepest worden. Kinderen met angsten of hooggevoeligheid hebben vaak ook te maken met een mindere sociaal emotionele ontwikkeling van een kind. Het is echter wel erg belangrijk dat de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind goed verloopt, anders kan dit op een latere leeftijd tot grote problemen leiden. Dat wens je je kind natuurlijk niet toe en daarom is het verstandig om te kiezen voor het langskomen bij Kleurrijk, de praktijk voor speltherapie. Zoals de naam van het bedrijf al zegt, kun je hier terecht voor speltherapie. En daarmee kun je de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind weer in orde maken. Bepaalde dingen kunnen voor kinderen heel ingrijpend zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheiding van de papa en mama. Een kind geeft zichzelf al snel de schuld hiervan, omdat hij of zij (nog) niet begrijpt dat dit de keuze is van de ouders en dat het kind daar (over het algemeen) niets mee te maken heeft. Dit kan echter wel van negatieve invloed zijn op de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind en dat kun je door middel van speltherapie weer oplossen.

Meer weten over de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind

Ons hele leven lang maken we een sociaal emotionele ontwikkeling door. Maar het is met name in de kindertijd dat hier zeer grote stappen in gemaakt worden. Wanneer dit niet op de juiste manier aangepakt wordt of er gebeurt bijvoorbeeld iets ingrijpends, dan kan de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind niet goed gaan. Je merkt dit vaak omdat een kind dan niet goed in zijn of haar vel zit. Hij of zij is vaak boos of bang of verdrietig. Natuurlijk kan een kind niet altijd blij zijn, maar wanneer je het idee hebt dat je kind wel erg vaak een van deze emoties uit, dan kan het tijd worden om een afspraak te maken bij Kleurrijk, praktijk voor speltherapie. Ada Vermeulen kan dan gaan kijken naar de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind en hierbij bepaalde conclusies trekken. Dit gebeurt onder andere tijdens de speltherapie. Niet alleen kan dit tot de oplossing leiden, maar ook kan dit de manier zijn om erachter te komen wat er nu precies mis is met een kind.

Laat je kind weer blij zijn

Wil jij ook dat de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind op een gezonde manier verloopt? Zorg er dan voor dat je altijd een goed contact hebt met je kind. Het is belangrijk dat kinderen het idee hebben dat ook zij er toe doen. Angsten, en met name faalangst, kan door allerlei oorzaken ontstaan. Jij denkt misschien dat het iets kleins is wanneer je je kind vertelt dat hij of zij iets fout doet, maar dit kan zich dus omzetten in negatief gedrag. Zorg er daarom altijd voor dat je je kind ook positief benadrukt. Wanneer hij of zij thuis komt met een mooie tekening bijvoorbeeld of wanneer ze iets anders gemaakt of gepresteerd hebben. Hoe klein het ook mag lijken, voor je kind kan het een wereld van verschil maken. Speltherapie kan je daarbij helpen.”

Lees meer…