Voor 2018 had ik een nieuw voornemen. Ik wilde alleen nog vegan producten eten. Na het zien van het horrorfilmpje in het Belgisch slachthuis, was voor mij de maat echt vol. Wie zijn wij om dieren zoveel leed aan toe doen? Een veganist eet niet alleen geen vlees, maar geen enkel dierlijk product. Producten zoals eieren en zuivel worden ook niet gegeten. Ik kon mij hier goed in vinden, want eieren worden geproduceerd door kippen. Ook kippen worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden om zoveel mogelijk eieren voor de mens te leggen. Melk krijgen we van koeien. Koeien worden zo gehouden, dat ze maximale hoeveelheden melk geven. Wat mensen zich wellicht niet realiseren is dat om melk te geven, koeien jongen moeten krijgen. Zodra het kalf geboren is wordt deze onmiddellijk bij moeder weggehaald, zodat wij de melk, dat eigenlijk voor het kalf bestemd was, uit de koe kunnen halen. Een koe is dus eigenlijk een ‘fokmachine’. De vrouwelijke kalfjes ondergaan hetzelfde lot en de mannelijke kalfjes worden als overschot beschouwt. Hiervan wordt vlees gemaakt, of erger nog; “groene” stroom. Kalfsvlees is enigszins omstreden, omdat het eten van jonge dieren zielig zou zijn. Om deze reden worden mannelijke kalfjes gedood, vermalen en vervolgens gebruikt om ‘groene energie’ op te wekken. Ze dienen als zogenaamde biomassa. Met deze overtuiging leek het mij niet moeilijk om een veganistische leefstijl aan te gaan. Eerlijk gezegd denk ik dat de meeste mensen diep in het hart wel wil stoppen met het consumeren van dierlijke producten. De vraag rijst dan ook waarom ik niet eerder vegan producten ben gaan eten. Het antwoord is heel simpel. Het is gewoon heel erg moeilijk. Want wat zijn producten die je als vegan nog mag eten? De eerste weken na het nieuwe jaar verliepen voor mij wel goed. Ik plande zorgvuldig mijn boodschappen, zodat ik genoeg vegan producten zoals groenten et cetera in huis had. Hier kon ik lekkere gerechten mee maken. Na ongeveer een maand merkte ik dat ik wat minder energie kreeg. Ik was vijf kilo afgevallen en mijn dieet was te eenzijdig. Ik at bijvoorbeeld veel aardappelen, maar had een tekort aan eiwitten. Ik wist dat als ik zo doorging, ik mijn vegan lifestyle niet door kon zetten. Daar kwam bij dat bij elke sociale gelegenheid voor zoveel verleiding komt te staan! Ook merk ik dat mensen het soms lastig vinden dat ik alleen vegan producten eet. Ze bieden me dan lachend een wortel of iets dergelijks aan. Ook door het besef dat mensen om jou heen volop dierlijke producten nuttigen, vroeg ik mij weleens af wat mijn bijdrage nu eigenlijk voor zin had. Ben ik niet gewoon een druppel op een gloeiende plaat?

Op zoek naar vegan producten

Na een goed gesprek met mijn beste vriendin heb ik besloten eens een kijkje te nemen op het internet. Ik wilde opzoek naar vegan producten, zodat ik een gebalanceerd dieet kon volgen. Uiteindelijk vond ik de website ‘Your Foodprint, vegan webshop bij Marleen’. Ik kon mijn geluk echt niet op. Zoveel etenswaren die ik zo erg had gemist, eindelijk in de vorm van vegan producten. Voorbeelden van deze vegan producten zijn:

  • Allerlei soorten chocolade;
  • Kokosyoghurt;
  • Ei-vervanger;
  • Slagroom;
  • Vegan kaas;
  • Knakworst;
  • Vegan taart;
  • Kebab Gyros;
  • Hazelnoot spread.

Verklein jouw ecologische voetafdruk vandaag nog!

Dit is nog maar een kleine greep uit het assortiment van vegan producten. Ben je geen veganist maar wil je toch je steentje bijdragen? Your Foodprint heeft ook glutenvrije, suikervrije, cholesterolvrije en palmolie vrije producten. Kijk dus snel op yourfoodprint.nl,want een duurzamere wereld begint bij jezelf!