Mijn oma is een tijdje geleden overleden. Ze was nog niet heel oud, en ze was niet ziek dus haar dood kwam volledig onverwachts voor velen. Persoonlijk kende ik haar niet zo heel goed. Toen ik nog jong was is er ruzie ontstaan in de familie over een erfenis, waardoor wij weinig contact hadden met mijn vaders kant van de familie. Ik heb haar maar een paar keer in mijn leven gezien, ze had sowieso niet zo veel interesse in haar kleinkinderen. Ook niet in haar eigen kinderen. Ondanks de problemen die we in de familie hadden wilden we haar en de mensen die om haar gaven een mooi afscheid geven. Dat was alleen een stuk moeilijker dan verwacht. Weinig mensen wisten iets over wat ze met haar uitvaart wilde doen, ook de mensen die dicht bij haar stonden hadden van geen weet. We wisten niet eens of ze gecremeerd of begraven wilde worden, en we wisten ook niet waar. We kwamen dus zelf voor veel keuzes te staan, en om alles in goede banen te leiden was een hele opgave. De ruzies die er hiervoor in de familie was, was net een beetje aan het afkoelen. Dit overlijden kon ons dichter bij elkaar brengen, of het kon de ruzie een nog een stuk erger maken. Ik behoorde een beetje tot de middenpartij, en daarom koos ik ervoor om hier en daar wat touwtjes in handen te nemen om meer ruzie te voorkomen. Het is gek om pas dingen over je oma te leren wanneer ze net overleden is. Iets wat ik bijvoorbeeld niet wist is dat ze dezelfde passie voor bloemschikken had als ik. Beide hadden we de hortensia als favoriete bloem. Hoe meer ik met andere familieleden in gesprek kwam, hoe duidelijker het werd: er moesten veel bloemen op haar begrafenis zijn. We kozen voor een foto van mijn oma met bloemen op de rouwkaart, we wilden naast het rouwarrangement zo veel mogelijk bloemen hebben, bloemen bloemen en meer bloemen. Hier was iedereen het gelukkig over eens. Het rouwarrangement is natuurlijk een opvallend ding bij een begrafenis, en voor mijn oma was het extra van belang om een passend rouwarrangement samen te stellen. Het rouwarrangement samentellen is iets wat ik met het grootste deel van de familie deed. Ik zocht online naar een bloemist die ons kon helpen bij het samenstellen van het mooiste rouwarrangement dat we bedenken konden. Ik kwam deze website tegen: https://www.menmflowers.nl/rouwarrangement.

Het mooiste rouwarrangement

We wilden een rouwarrangement van M&M Flowers. We hadden niet zo heel veel tijd, maar dat is zeker niet de enige reden waarom we voor een van de eerste bloemisten die we tegenkwamen kozen. Dit is wat we merkten toen we voor het eerst in de winkel in Den Haag kwamen:

  • We werden actief geholpen met het samenstellen van een mooi rouwarrangement.
  • Alles was mogelijk, we konden zo veel bloemen kiezen als we wilden.
  • Persoonlijke aandacht, we konden op ons gemak een mooi bloemstuk maken.

Een mooie uitvaart

De uitvaart was niet alleen mooi doordat we een prachtig rouwarrangement met zijn allen samengesteld hadden, veel mensen hadden zelf ook boeketten meegenomen naar de uitvaart. Er was een wereld aan bloemen tijdens de uitvaart, verreweg het mooiste dat ik ooit gezien heb. Ik heb een zal me deze uitvaart goed herinneren. Ik raad iedereen die een mooi rouwarrangement wil samenstellen aan om eens een kijkje te nemen bij M&M Flowers, om niet alleen degene die overleden is te eren maar ook om de nabestaanden een prachtige herinnering te geven.