Als mensen praten over energie in energetische geneeskunde, verwijzen ze meestal naar een energieveld of een vorm van energie waarvan niet is bewezen dat ze bestaat. Artsen gebruiken regelmatig verifieerbare energie. Voorbeelden hiervan zijn magnetic resonance imaging (MRI), lasers die worden gebruikt tijdens chirurgie, bestralingstherapie en fotodynamische therapie. Minder onderzochte therapieën in deze categorie omvatten magnetische therapie en geluidsenergietherapie. Traditionele artsen gebruiken geen onmeetbare energie in de medische praktijk. Energietherapieën zijn voornamelijk beschikbaar via beoefenaars van alternatieve geneeskunde. HJ Nagel onderscheidt bewezen energie van de onbewezen energie en maakt gebruik van twee classificaties: verifieerbare energie is meetbaar en wetenschappelijk bewezen, bijvoorbeeld: geluidsenergie (vibratie), elektromagnetische energie (zoals licht), magnetisme en monochromatische straling (lasers) en niet-verifieerbare energie is niet meetbaar met de huidige technologie en het bestaan is niet bewezen. Behandelingen kunnen zijn:

  • Reiki
  • Therapeutische aanraking
  • Spirituele heling
  • Vitaal veld-therapie
  • Chakra heling

Hoe wordt energetische geneeskunde beoefend?

Energetische geneeskunde maakt gebruik van technieken uit aloude tradities zoals acupunctuur, yoga, kinesiologie en qi gong. Flow, balans en harmonie kunnen niet-invasief worden hersteld en onderhouden binnen een energiesysteem door op de huid specifieke energiepunten (acupunten) te kloppen, te masseren, te knijpen, te verdraaien of te verbinden. Maar ook door de hand over de huid langs specifieke energiebanen te volgen of te wervelen; door oefeningen of houdingen ontworpen voor specifieke energetische effecten; door gericht gebruik van de geest om specifieke energieën te verplaatsen en door een gebied met helende energieën te omringen. Energetische geneeskunde omvat dus alternatieve therapieën die gericht zijn op het creëren van een staat van balans, gezondheid en vrede in een persoon. Een onderliggende theorie voor energetische geneeskunde omvat het wegnemen van energieblokkades of onevenwichtigheden die leiden tot ziekte en ziekte. Daarnaast wordt energetische geneeskunde beschouwd als toevoeging – niet als vervanging – voor de traditionele geneeskunde. Zo kan energetische geneeskunde kanker niet genezen of direct behandelen, maar kan het wel mensen met levensbedreigende ziekte helpen ontspannen zodat ze de kwaliteit van hun leven enigzins kunnen verbeteren.

Hoe werkt het?

Therapieën op basis van niet-verifieerbare energie, zoals Reiki en therapeutische aanraking, weerspiegelen de overtuiging dat mensen een subtiele vorm van levenskracht bezitten die niet meetbaar is voor de moderne wetenschap. Deze subtiele, onbewezen energie wordt in de traditionele Chinese geneeskunde vaak qi genoemd, prana in de ayurvedische geneeskunde en geest in joods-christelijke tradities. Sommige mensen noemen het vitale levensenergie of het bio-energetische veld (dat vaak verward raakt met bio-energetische uitwisselingen, de overdracht van verifieerbare energie tussen organismen en hun omgeving). Het in balans brengen van deze voorgestelde levenskrachtenergie is het doel van energietherapieën. Hetzelfde doel wordt gedeeld door meer populaire mind-body therapieën (yoga, qigong en tai chi) en bepaalde helende systemen, zoals Ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde. Acupunctuur is ook gebaseerd op het geloof van levenskrachtenergie. Het huidige onderzoek is echter het vinden van plausibele biologische verklaringen voor de gezondheidseffecten van acupunctuur. Sommige wetenschappers stellen dat verifieerbare energie de enige energie is die een rol speelt als therapeutisch voordeel. Of er nu een subtiele, afzonderlijke energie bestaat of niet, verandert niets aan het feit dat veel mensen therapeutische voordelen van energietherapieën voelen. Het placebo-effect kan een rol spelen. Aangezien een placebo een meetbaar effect heeft in veel wetenschappelijke studies, geloven veel mensen dat de energetische geneeskunde bijvoorbeeld mensen met kanker kunnen helpen, ongeacht ontbrekend bewijs voor levensenergie. Als je van plan bent energietherapieën te gebruiken in aanvulling op de traditionele behandeling van een aandoening of ziekte, breng je arts dan op de hoogte van de therapieën die je overweegt en je intentie om ze te gebruiken. Meer informatie aangaande energetische geneeskunde vind je op de pagina hjnagel.nl.