De afgelopen maanden ben ik druk bezig geweest met bezuinigen. Ik heb specifieke kostenposten aangepakt en ben zuiniger gaan leven. Op die manier heb ik in een relatief korte periode veel geld bespaard. Zo nam ik onder andere mijn energieverbruik onder de loep. Ik ben lid van Essent en betaal net als iedereen een vast bedrag per maand om de jaarrekening te dekken. Omdat ik wilde weten of ik niet teveel betaalde, deed ik een online check om dit te controleren. Wat bleek, ik gebruikte erg veel stroom en moest zelfs bijbetalen! Ik vond dat heel opvallend: ik zat bijna nooit achter de computer en sloot altijd alle apparaten af als ik van huis ging. Toch was mijn stroomverbruik onnodig hoog, hoe kon dat? Nadat ik een aantal rondes door mijn huis had gemaakt wist ik wat het probleem was: gloeilampen. Ik weet dat ik ouderwets ben, maar ik houd nog altijd van het licht dat een gloeilamp geeft. Ik had daarom meerdere gloeilampen in huis hangen: een flinke kostenpost. Ik besefte me dat led lampen me maandelijks tientallen euro’s konden besparen. Toen ik een aantal jaar geleden voor het eerst had gezocht naar led lampen, waren deze nog niet heel ver ontwikkeld. Ik had toen moeite om de juiste kleur uit te zoeken. Ik ging nu opnieuw op zoek en was ik blij te constateren dat led lampen de laatste jaren op meerdere gebieden sterk zijn verbeterd:

  • Lichtkleur
  • Zuinigheid
  • Fitting
  • Dimbaar

Tot mijn opluchting zijn led lampen tegenwoordig beschikbaar in wat mildere kleuren dan voorheen. Je hoeft niet langer een bouwlamp in je woonkamer op te hangen, maar kunt nu ook kiezen voor bijvoorbeeld ‘warm wit’. Dit was één van mijn belangrijkste kritiekpunten uit het verleden en ik werd dus gelijk de mond gesnoerd. Wanneer ik volledig over zou gaan op led lampen, kon ik maandelijks vele euro’s besparen. Om deze besparing was het me natuurlijk te doen. Ik besefte me dat ik een eenmalige investering zou moeten doen, maar dat ik daar langere tijd plezier van zou hebben.

Led lampen met een normale fitting

Hoewel ik in het verleden nooit echt heb gezocht naar led lampen, kan ik me herinneren dat deze een rare fitting hadden. Je moest een compleet nieuwe fitting installeren om de lampen op te hangen. Dat is nu verleden tijd: de meeste led lampen passen gewoon in een standaard E27 fitting. Ook andere veelvoorkomende fittingen, zoals E14 en GU10, worden steeds meer geproduceerd. Ik was erg blij dat led lampen met hun tijd mee waren gegaan. Ik had het waarschijnlijk niet in mijn hoofd gehaald alle fittingen te vervangen, terwijl ik een lamp natuurlijk eenvoudig even kan vervangen. Tot slot: sommige moderne led lampen zijn dimbaar. Ik was nog nooit in aanraking gekomen met deze technologie, maar ik moet zeggen dat dit me erg aansprak. De mogelijkheid om de lichten ’s avonds wat te kunnen dimmen, om lekker te lezen, vond ik zeer interessant. Uiteindelijk had ik geen andere keus: ik moest de led lampen wel aanschaffen. Mijn energieverbruik is de afgelopen weken fors gedaald en daardoor geniet ik iedere dag van de nieuwe lampen. Waarom heb ik dit zo lang uitgesteld?

Degelijke lampen voor bodemprijzen

Ik heb mijn nieuwe led lampen gekocht bij Pret met Led. Op hun website, http://www.pretmetled.nl/, vind je tientallen soorten lampen tegen zeer scherpe prijzen. Ben je op zoek naar inbouwspots, lampen of  badkamerverlichting? Dan ben je hier aan het juiste adres! Surf snel naar bovenstaande site en bekijk het volledige assortiment.